Может немного не по теме, но информативно.
Черговий земляк Януковича. Досьє на нового міністра охорони здоров'я.Новопризначений міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко з Донецька — це кар'єрний лікар, який нічим, окрім власної прописки та знайомства з президентом Віктором Януковичем, не відзначився.Його було призначено 24 травня. Попередник Аніщенка Ілля Ємець напередодні втратив свою посаду через відсутність просування реформ у медицині.
Народжений в Краматорську, Аніщенко навчався і все життя пропрацював у Донецьку. Спочатку був лікарем-педіатром, потім головний лікарем однієї з місцевих дитячих лікарень, де він працював до 2003 року. Цілком імовірно, що саме тоді головний лікар познайомився з майбутнім президентом Віктором Януковичем, а в кінці 90-х та на початку 2000-х непримітним губернатором Донеччини.
З того часу в Аніщенка відбувається перший крок до справжнього кар'єрного злету — його призначають начальником управління охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації, на посаді якого він побував двічі — з 2003 до 2005 і з 2006 до 2010 років. З 2005 до 2006 року йому на декілька місяців довелось повертатись на посаду головного лікаря дитячої лікарні.
Цікаво, що кар'єрні злети та падіння теперішнього міністра дивним чином збігались з успіхами і невдачами його найвідомішого земляка — Януковича. Так перше та друге призначення на посаду начальника управління охорони здоров'я Донеччини відбулось після призначення Януковича на посаду прем'єра.
Дивує лише те, що за всі ці роки 60-річний міністр так і не здобув жодного наукового ступеня, вченого звання чи державної нагороди, що традиційно входить у “джентльменський набір” будь-якого високопосадовця, а тим більше - міністра.
Перебрався він до Києва відносно недавно, коли у грудні 2010 року його призначили відразу першим заступником міністра охорони здоров'я в уряді Юлії Тимошенко. Саме через цю обставину його важко запідозрити у наближеності як до Януковича, так і до Тимошенко. Хоча у даному випадку могла зіграти роль саме крайня закритість вихідця з Донеччини, який ані публічно, ані кулуарно ніколи не намагався вставити палки в колеса ключовим гравцям чи розпочати власну гру.
Принаймні, це пояснює, чому навіть у Інтернеті інформація про нього обмежується лише офіційною біографією.
Можливо, саме неконфліктний і надійний земляк на посаді міністра охорони здоров'я і потрібен був Януковичу. Вочевидь, це і стало причиною його перемоги у конкурсі на цю посаду у голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, “регіоналки” Тетяни Бахтєєвої, яка бачить себе міністром охорони здоров'я ще з часів інавгурації Януковича.
http://www.kyivpost.ua/opinion/op-ed/chergovij-zemlyak-yanukovicha-dosye-na-novogo-ministra-ohoroni-zdorovya-21483.html