Известный
законопроект выходит на финишную прямую. Внесена куча поправок. Исключая одну единственную про "
осложнения после прививок" -> "
осложнения вследствие прививок" (что само по себе логично, но наверняка не даст возможности зарегистрировать осложнение, хотя, тем, кто прививки и так не делает...
Да и компенсаций, в любом случае, у нас нет), все остальные поправки - такая сказка, что аж не верится
1. "
Стаття 12. Профілактичні щеплення проводяться в установленому законом порядку з метою забезпечення захисту здоров’я населення від інфекційних хвороб, запобігання їх виникненню та поширенню"
2. "
У разі відмови або ухилення від проведення профілактичних щеплень за професійною діяльністю у порядку, встановленому законом, такі працівники відсторонюються від виконання робіт"
3. "
Медичні працівники, які проводять профілактичні щеплення... зобов’язані надати... достовірну та повну інформацію щодо необхідності та ефективності профілактичних щеплень, наслідків відмови від них, а також про медичний імунобіологічний препарат, який використовуватиметься для щеплення, і можливі післявакцинальні реакції та ускладнення."
4. "
Особам віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років... щеплення проводяться за їх згодою ТА за згодою їхніх об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників."
5. "
Стаття 15. Запобігання інфекційним хворобам у навчальних закладах і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
(наконец я со спокойной душой ткну носом в этот закон нашу зав.п-кой, рассказывавшую, что учебные заведения и детские - это одно и то же)
6. "
Прийом дітей до навчальних закладів і дитячих закладів оздоровлення та відпочинку всіх типів і форм власності проводиться за наявності медичної довідки встановленого зразка про <
1>
стан здоров’я дитини та <
2>
проведені їй профілактичні щеплення за віком, виданої закладом охорони здоров’я, що здійснює медичне спостереження за станом здоров‘я дитини."
(скользковатый момент: написано, вроде как, и явно, что сама справка - о состоянии здоровья
и о проведенных прививках, но врачи-которые-не-юристы могут пытаться читать как "
за наявності медичної довідки... та проведених/проведення щеплень". Нужно будет пресекать такое. Хотя, может, я дую на воду
).
7. "
У разі неблагополучної епідемічної ситуації дитина, у якої відсутні профілактичні щеплення за віком, тимчасово не допускається до відвідування відповідного закладу до завершення максимального інкубаційного періоду інфекційної хвороби..."
(А за это Бахтееву нужно расцеловать в обе щеки и уста сахарные!
Теперь у нас будет не абстрактное "
тимчасово", а с указанием конкретных сроков. Т.е. подаём док-ты в садик за 1 мес, говорим, что непривитые, сидим дома и через месяц или сколько там - начинаем ходить)
В общем, ждём с нетерпением.